Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών

Νεφρολογικό Τμήμα

ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΣΜΑΦΑΙΡΕΣΗΣ
ΜΟΝΑΔΑ ΠΕΡΙΤΟΝΑΙΚΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Συντ. Διευθυντής Δρ.Πετράς Δημήτριος
Βασιλίσσης Σοφίας 108, 115 27, 3ος όροφος
Τ 2132088375, Fax 213 2089527

Α. Το Νεφρολογικό Τμήμα

1. Ιστορική αναδρομή

Στην Ελλάδα το 1958 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο σε ορισμένο αριθμό ασθενών η εξωνεφρική κάθαρση με τεχνητό νεφρό από τον Καθηγητή Ιπποκράτη Γιατζίδη ως Υφηγητής τότε της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου των Αθηνών και την ομάδα του, που την αποτελούσαν εξαίρετοι επιστήμονες, όπως Δημήτριος Ωραιόπουλος, Χαράλαμπος Γαβράς, Νίκος Τσαπάρας, Αμαλία Σταυρουλάκη, Χρήστος Βελέντζας, Σόνια Βουδικλάρη, Γεώργιος Ψημένος, Αντώνης Τζαμαλούκας, Αλέξανδρος Συμβουλίδης, Ντόρα Μαγιοπούλου, Διογένης Τριανταφυλλίδης και άλλοι. Ο Ιπποκράτης Γιατζίδης, αποτελεί έναν από τους ιδρυτές της ευρωπαϊκής κοινότητας Αιμοκάθαρσης και Μεταμόσχευσης (EDTA), και αναγνωρίζεται διεθνώς ως ο κορυφαίος Νεφρολόγος στην Ελλάδα και σημαντικό μέλος της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας. Εισάγει πρώτος στην Ελλάδα την εφαρμογή του τεχνητού νεφρού με χειροποίητα φίλτρα στην οξεία νεφρική ανεπάρκεια και ασθενείς άρχισαν να παραπέμπονται από όλη την Ελλάδα. Άλλη μια καινοτομία είναι η χρήση της στήλης ενεργού άνθρακα ως μεθόδου εξωνεφρικής κάθαρσης σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και δηλητηρίαση με βαρβιτουρικά, ο οποίος είναι γνωστός ως Τεχνητός Νεφρός Γιατζίδη. Ταυτόχρονα άνοιξε το δρόμο για τις νεφρικές βιοψίες. Προσέφερε πλούσιο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο σε επίπεδο εκπαίδευσης φοιτητών ιατρικής και εκπαίδευσης ιατρών στη Γενική Παθολογία και μετέπειτα στη Νεφρολογία, το οποίο συνεχίστηκε από τους μεταγενέστερους. Το 1971 αναλαμβάνει και οργανώνει το τμήμα τεχνητού νεφρού η Σόνια Βουδικλάρη, και αποτελεί από τις πρώτες οργανωμένες μονάδες τεχνητού νεφρού στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα ήταν υπεύθυνη για θάλαμο νοσηλείας ασθενών με αποκλειστικά νεφρολογικές παθήσεις.

Ο Αντώνιος Καρτιτζόγλου, ο οποίος ειδικεύτηκε στην Παθολογία στο Ιπποκράτειο και στην συνέχεια στο τμήμα Περιτοναϊκής Κάθαρσης (CAPD) του καθηγητή Ωραιόπουλου στο Τορόντο του Καναδά, αρχές της δεκαετίας του ‘80 επέστρεψε και οργάνωσε στο Ιπποκράτειο τη πρώτη μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα και συνέχισε να διευθύνει το τμήμα μέχρι και το θάνατο του το 1992. Εκπαιδεύτηκαν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που στη συνέχεια ανέπτυξαν τις επόμενες μονάδες περιτοναϊκής κάθαρσης ανά την Ελλάδα.

Από το 2015 μέχρι και σήμερα συντονιστής διευθυντής του Νεφρολογικού τμήματος (Νεφρολογική Κλινική, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Πλασμαφαίρεσης, Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης, Μονάδα Επεμβατικής Νεφρολογίας και Εξειδικευμένα Ιατρεία ) διατελεί ο Δημήτριος Πετράς

*Ευχαριστούμε τον τ.Διευθυντή του Νεφρολογικού Τμήματος του ΓΝΑ «Ευαγγελισμός»κ Βαλσαμάκη Χατζηκωνσταντίνου για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας διέθεσε σχετικά με την ιστορία του Τμήματος

Βιογραφικό Δ.Πετρά

Ο Δημήτριος Πετράς, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών το 1987 και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στη Νεφρολογία το 1994. Το διάστημα 2004-2005 μετέβη για μετεκπαίδευση στο διεθνές Νεφρολογικό κέντρο της Vicenza της Ιταλίας υπό τον Καθηγητή Claudio Ronco. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 2008 στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1999 εργάζεται ως ειδικός νεφρολόγος στο Τμήμα Νεφρολογίας του Γενικού Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» της Αθήνας και από το 2015 ανέλαβε και συνεχίζει ως επικεφαλής του τμήματος το οποίο χορηγεί πλήρη ειδικότητα νεφρολογίας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ειδικευόμενων ιατρών σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, εναρμονισμένο στα Ευρωπαϊκά δεδομένα της UEMS αποτελεί σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς του. Από το 2018 είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Γενικού Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» της Αθήνας. Με ειδικό ενδιαφέρον για την οξεία νεφρική βλάβη, τις χρόνιες νεφρικές παθήσεις, τις τεχνικές αιμοκάθαρσης και τα κληρονομικά νοσήματα (όπως η πολυκυστική νεφρική νόσος, η νόσος Fabry, κλπ.), ασχολείται επίσης με τη διαχείριση ασθενών με καρδιονεφρικό σύνδρομο. Tο 2018 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας και το 2020 Αντιπρόεδρος. Από το 2015 είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας, Εκπαίδευσης και Θεραπείας Νοσολογιών Αγγείων, Καρδιάς, Εγκεφάλου και Νεφρού. Είναι κριτής σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συν-συγγραφέας του κεφαλαίου «Σύνδρομο πολυ-οργανικής ανεπάρκειας σε βαρέως πάσχοντες ηλικιωμένους ασθενείς» στο βιβλίο «Ο γηράσκων νεφρός στους υγιείς και στους ασθενείς», Συντάκτες Juan F Macias Nunez, J Stewart Cameron, Dimitris G. Oreopoulos. Συμμετέχει συστηματικά στα επιστημονικά δρώμενα με δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, με τη συμμετοχή του σε επιστημονικές και οργανωτικές επιτροπές συνεδρίων, καθώς και ως προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια στους τομείς της νεφρολογίας, της καρδιολογίας, της εντατικής θεραπείας και της παθολογίας.

2. Υποδομές-Οργάνωση-Πρόσβαση

Το Νεφρολογικό Τμήμα αποτελείται από:

  1. Νεφρολογική κλινική με αριθμό κλινών εννέα (9)
    Υπεύθυνος Ιατρός: Γιάννου Παναγιώτα
    Ειδικευόμενοι: Αγγελής Γεώργιος, Μπόρα Μαργαρίτα, Σταμπολλίου Εμελίνα
  2. Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης με αριθμό κλινών πέντε (5)
    Υπεύθυνος Ιατρός: Καποτά Αθανασία
    Ειδικευόμενος: Κουρνιώτης Δημήτριος
  3. Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Πλασμαφαίρεσης. (Πιστοποίηση κατά πρότυπο IS0 9001:2000)
    Διαθέτει 12 κλίνες αιμοκάθαρσης στη Νεφρολογική Κλινική και 2 κλίνες στο Κεντρικό κτίριο του Ιπποκρατείου, 2 μηχανήματα πλασμαφαίρεσης καθως και 2 φορητά μηχανήματα για αντιμετώπιση Οξείας Νεφρικής Βλάβης βαρέως πασχόντων. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα υποστήριξης ασθενών με Ηπατίτιδα Β με ξεχωριστό μηχάνημα.
    Υπεύθυνοι Ιατροί: Κοπελιάς Ιωάννης, Χαλκιά Αγλαΐα
    Ειδικευόμενος: Αλεξάκου Ζωή
  4. Μονάδα Επεμβατικής Νεφρολογίας
    - Διαδερμική Βιοψία νεφρού
    - Τοποθέτηση προσωρινού κεντρικού καθετήρα
    Υπεύθυνοι Ιατροί: Γιάννου Παναγιώτα, Καποτά Αθανασία, Χαλκιά Αγλαΐα
  5. Εξειδικευμένα Εξωτερικά Ιατρεία
    Υπέυθυνοι Ιατροί: Γιάννου Παναγιώτα, Καποτά Αθανασία, Κούκη Πηνελόπη, Χαλκιά Αγλαΐα
  6. Επείγοντα Εξωτερικά ιατρεία
    Επιπλέον σε μέρες και ώρες γενικής εφημερίας λειτουργούν και τα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία του νεφρολογικού τμήματος. Λειτουργούν κάθε 4 μέρες, σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο». Καθημερινές μέρες από τις 14:30 έως 08:00 της επομένης και αργίες από 08:00 έως 08:00 της επομένης. Επιπλέον, λειτουργούν καθημερινές πρωϊνές ώρες από 08:00 έως 14:30, εκτός μετά γενικής εφημερίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο».

Πρόσβαση στο Νεφρολογικό Τμήμα

Η Νεφρολογική κλινική, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Πλασμαφαίρεσης, η Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης και η Μονάδα Επεμβατικής Νεφρολογίας στεγάζονται στο Παράρτημα του Ιπποκρατείου, Βασιλίσσης Σοφίας 108, ΤΚ 11527 στον 3ο όροφο.

Τα εξειδικευμένα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν στο Παράρτημα του Ιπποκρατείου, Βασιλίσσης Σοφίας 108, ΤΚ 11 527 στον 3ο όροφο.

Τα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν στο Κεντρικό κτίριο του Ιπποκρατείου, Βασιλίσσης Σοφίας 114, ΤΚ 11 527 (σε ώρες και ημέρες γενικής εφημερίας).

3. Περιγραφή Έργου

Το Νεφρολογικό Τμήμα ασχολείται με όλο το φάσμα της κλινικής νεφρολογίας από την επείγουσα νεφρολογία, την Οξεία Νεφρική Βλάβη, τις σπειραματονεφρίτιδες, την παρακολούθηση ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο μέχρι και την εξωνεφρική κάθαρση.

Εξειδικεύεται σε σπάνια νοσήματα, όπως Οξεία Νεφρική Βλάβη, Καρδιονεφρικό σύνδρομο, Αγγειίτιδες, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ), Πολυκυστική νόσο νεφρών, Σπειραματικές παθήσεις και σπάνια γενετικά νοσημάτα, όπως νόσος Fabry για τα οποία συνεργάζεται και με άλλες ιατρικές ειδικότητες του νοσοκομείου μας, όπως καρδιολόγους, παθολόγους και ρευματολόγους.

Από τον συντονιστή Διευθυντή κ Πετρά, διοργανώνεται ετησίως, από το 2018 το συνέδριο με θέμα την Οξεία Νεφρική Βλάβη «Acute Kidney Injury meeting» με σκοπό την ανταλλαγή νέων δεδομένων στην παθογένεια, στη διάγνωση και στη θεραπευτική αντιμετώπιση του νοσήματος.

Επιπλέον, το Νεφρολογικό Τμήμα συμμετέχει ενεργά στο ετήσιο συνέδριο με Θέμα τις Αγγειίτιδες, το οποίο διοργανώνεται από τη Μονάδα Κλινικής Ανοσολογίας-Ρευματολογίας Β' Παθολογική Κλινική & Ομώνυμο Εργαστήριο, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ (καθηγητής κ Βασιλόπουλος) και στο ετήσιο Πανελλήνιο Συμπόσιο «Καρδιαγγειακές Παθήσεις και Νεφρική Δυσλειτουργία», το οποίο διοργανώνεται από την Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» (Καθηγητής κ. Τσιούφης) με σκοπό την συνεχή επιστημονική κατάρτιση, σε αυτά τα σπάνια και περιπεπλεγμένα νοσήματα.

Στη Νεφρολογική κλινική νοσηλεύονται ασθενείς με όλο το φάσμα της κλινικής νεφρολογίας, οι οποίοι προσέρχονται είτε στα επείγοντα ιατρεία είτε στα χρόνια εξωτερικά ιατρεία για διερεύνηση. Επιπλέον, καθημερινά εισάγονται ασθενείς με βραχεία νοσηλεία, ώστε να λάβουν ενδοφλέβιες εξειδικευμένες θεραπείες για αυτοάνοσα νοσήματα, όπως αγγειίτιδες, ΣΕΛ και για γενετικά νοσήματα, όπως νόσος Fabry. Επίσης, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, από το εξειδικευμένο προσωπικό του τμήματος, βιοψίες νεφρού καθοδηγούμενες από υπέρηχο (realtime). Επιπλέον, πραγματοποιείται τοποθέτηση προσωρινού κεντρικού καθετήρα καθοδηγούμενη από υπέρηχο στους ασθενείς που χρήζουν υποστήριξη με αιμοκάθαρση.

H μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης παρακολουθεί μηνιαίως τους μόνιμους ασθενείς, νοσηλεύει τυχόν επιπλοκές τους και εντάσσει και εκπαιδεύει νέους ασθενείς στη μέθοδο. Στην Ελλάδα το ποσοστό των ασθενών που βρίσκονται υπό περιτοναϊκή κάθαρση, είναι αρκετά μικρό και ανάλογες μονάδες, υπάρχουν μόνο σε δημόσια νοσοκομεία. Αποτελεί μια μέθοδο υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, η οποία γίνεται στο σπίτι και αποτελεί μέθοδο εκλογής σε ασθενείς με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια. Σε συνεργασία με τις καρδιολογικές κλινικές του νοσοκομείου μας, έχουν ενταχθεί αρκετοί ασθενείς σε αυτή τη μέθοδο.

Η μονάδα τεχνητού νεφρού και πλασμαφαίρεσης εξυπηρετεί μόνιμους ασθενείς οι οποίοι προσέρχονται 3 φορές την εβδομάδα και επιπλέον υποστηρίζει τους έκτακτους ασθενείς που νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου μας, είτε για προγραμματισμένη παρέμβαση (όπως στεφανιογραφία, τοποθέτηση βηματοδότη, προγραμματισμένο χειρουργείο), είτε σε επείγουσα βάση. Επιπλέον, υποστηρίζει με αιμοκάθαρση ή πλασμαφαίρεση ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονται στη νεφρολογική κλινική ή σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου μας και χρήζουν υποστήριξης με εξωνεφρική κάθαρση ή πλασμαφαίρεση (καρδιονεφρικό σύνδρομο, ηπατονεφρικό σύνδρομο, οξεία νεφρική βλάβη από σκιαγραφικά μέσα, σοβαρή προσβολή νεφρικής λειτουργίας από αγγειίτιδα).

4. Ανθρώπινο Δυναμικό

Α. Ιατρικό Προσωπικό

Συντονιστή Διευθυντής
Πετράς Δημήτριος

Διευθυντές ΕΣΥ
Κοπελιάς Ιωάννης
Κούκη Πηνελόπη

Επιμελητές Β΄ ΕΣΥ
Γιάννου Παναγιώτα

Επικουρικοί Ιατροί
Καποτά Αθανασία
Χαλκιά Αγλαΐα

Ειδικευόμενοι Ιατροί
Κουρνιώτης Δημήτριος
Αλεξάκου Ζωή
Μπόρα Μαργαρίτα
Αγγελής Γεώργιος
Σταμπολλίου Εμελίνα

Επιστημονικοί Συνεργάτες
Δαμιανάκη Αικατερίνη
Νεφρολόγος
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λωζάνης

Β. Νοσηλευτικό Προσωπικό

Προϊσταμένη Νεφρολογικής Κλινικής
Δημακάκου Ειρήνη

Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Νεφρολογικής Κλινικής
Ακτύπη Σπυριδούλα

Υπεύθυνη Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης
Μεσινδιάνου Λαμπρινή

Υπεύθυνη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού
Τσελεγκίδου Παρθένα

Νοσηλεύτριες Νεφρολογικής Κλινικής
Γκίκα Ευθυμία
Κάκου Μαρίνα
Καρατζά Ζουλιέτα
Κρόκου Παναγιώτα
Λυριτζή Μαρία
Μιχαήλ Δήμητρα
Παπαγεωργίου Καλλιόπη

Νοσηλευτές/τριες Μονάδα Τεχνητού Νεφρού
Γεροστάθου Αγγελική
Μακρής Ιωάννης
Μιχαλοπούλου Σταματική
Πανίτσα Μάρθα
Παρασίδου Αθηνά
Τζούνου Κλειώ
Χορταριά Βασιλική

Βοηθός Θαλάμου
Αντωνοπούλου Γεωργία

5. Εξειδικευμένα Εξωτερικά Ιατρεία

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω του 1535 στα κάτωθι Ιατρεία με τους κωδικούς :

  1. Νεφρολογικό Ιατρείο
    Κωδικός 07875
    Τρίτη 10 πμ-12 μμ
    Υπεύθυνος Ιατρός: Γιάννου Παναγιώτα
  2. Νεφρολογικό Ιατρείο
    Κωδικός 00335
    Πέμπτη 10 πμ- 2μμ
    Υπεύθυνος Ιατρός: Καποτά Αθανασία
  3. Ιατρείο Συγγενών και Μεταβολικών Διαταραχών
    Κωδικός 08552
    Τρίτη 12 μμ- 2 μμ
    Υπεύθυνος Ιατρός: Χαλκιά Αγλαΐα
  4. Ιατρείο Νεφρολιθίασης
    Κωδικός 02363
    Τετάρτη 10 πμ- 12 μμ
    Υπεύθυνος Ιατρός: Χαλκιά Αγλαΐα
  5. Ιατρείο Καρδιονεφρικού συνδρόμου
    Κωδικός 08551
    Τετάρτη 12 μμ-2 μμ
    Υπεύθυνος Ιατρός: Καποτά Αθανασία
  6. Ιατρείο Σπειραματικών παθήσεων
    Κωδικός 07875
    Τετάρτη και Πέμπτη 10 πμ- 2μμ
    Υπεύθυνος Ιατρός: Κούκη Πηνελόπη
    Επιπλέον σε μέρες και ώρες γενικής εφημερίας λειτουργούν και τα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία του νεφρολογικού τμήματος

6. Προσφερόμενες Υπηρεσίες

Τα είδη των υπηρεσιών που παρέχει το Τμήμα αφορούν τις ακόλουθες κατηγορίες:

  1. Πρόληψη
  2. Επείγουσα Φροντίδα
  3. Περιπατητική Φροντίδα
  4. Διαγνωστικές Υπηρεσίες
  5. Παρεμβατικές θεραπευτικές υπηρεσίες
  6. Υπηρεσίες Παρηγορητικής Φροντίδας
  7. Εκπαίδευση ασθενών και συγγενικού περιβάλλοντος

7. Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

Το Νεφρολογικό Τμήμα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο πειδίο εμπειρογνωμοσύνης του, σε άλλους επαγγελματίες υγείας και φροντιστές των ασθενών.

  1. Για νοσηλευόμενους ασθενείς του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο», καλούμαστε από τους θεράποντες ιατρούς (καρδιολόγους, παθολόγους, χειρουργούς, αιματολόγους, ουρολόγους) και παρέχουμε τις συμβουλευτικές υπηρεσίες όλο το 24ώρο, συμπληρώνοντας ένα αντίστοιχο έντυπο. Η κλήση για την συμβουλευτική υπηρεσία πραγματοποιείται μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών MEDILABI ή όταν συμβαίνει κατ΄επείγων γίνεται τηλεφωνικά.
  2. Οι εξωτερικοί ασθενείς παραπέμπονται στα εξειδικευμένα ιατρεία που λειτουργούν τις πρωϊνές ώρες, εφόσον γίνει πρώτα τηλεφωνική ενημέρωση από τον θεράπων ιατρό στον αντίστοιχο ιατρό του Νεφρολογικού Τμήματος. Στη συνέχεια συμπληρώνεται η αντίστοιχη συμβουλευτική υπηρεσία στον ηλεκτρονικό φάκελο των ασθενών στο MEDILABI και επιπλέον γίνεται τηλεφωνική ενημέρωση του θεράποντος ιατρού.
  3. Επίσης οι ιατροί του Νεφρολογικού Τμήματος παρέχουν τις συμβουλευτικές υπηρεσίες στα συνεργαζόμενα τμήματα.
    1. Εξωτερικό Ιατρείο Μονάδα Υπέρτασης, Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Καθηγητής κ Τσιούφης
    2. Εξωτερικό Ιατρείο Ρευματολογικό, Β΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική-Μονάδα Κλινικής Ανοσολογίας, Καθηγητής κ Βασιλόπουλος
    3. Εξωτερικό Ιατρείο Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυττταρικής Νόσου, κ Ντελίκου, Διευθύντρια ΕΣΥ

8. Εκπαιδευτικό Υλικό για Ενημέρωση Ασθενών

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ

Οι σπειραματικές παθήσεις αποτελούν σπάνια νοσήματα του νεφρού που προκαλούν φλεγμονή στο σπείραμα (τμήμα του νεφρού).

Συμπεριλαμβάνουν διάφορες παθήσεις, κυρίως αυτοάνοσα του νεφρού ή/και σε συστηματικά νοσήματα που προσβάλλουν το νεφρό, όπως IgA νεφροπάθεια, Μεμβρανώδης, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, αγγειίτιδα και άλλες.

Τα συμπτώματα που θα εμφανίσουν οι ασθενείς μπορεί να είναι:

  • οίδημα στα πόδια ή/και βλέφαρα
  • αιματουρία
  • αφρίζοντα ούρα
  • απορρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  • πυρετός
  • αδυναμία, μείωση σωματικού βάρους
  • εξάνθημα στα κάτω άκρα
  • αρθραλγίες
  • βήχας

ΟΙΔΗΜΑ

ΕΞΑΝΘΗΜΑ

Αρκετοί ασθενείς εμφανίζονται ασυμπτωματικοί με μόνη παθολογική εργαστηριακή εικόνα:

  • αυξημένες τιμές ουρίας και κρεατινίνης
  • αναιμία
  • από τη γενική ούρων αιματουρία και λευκωματουρία

Οι σπειραματικές παθήσεις αποτελούν καταστάσεις που χρήζουν βιοψίας νεφρού για να τεθεί η διάγνωση και να ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία. Αποτελεί ασφαλή παρεμβατική πράξη, η οποία πραγματοποιείται από το εξιδεικευμένο κέντρο μας, με τοπική αναισθησία και υπό υπέρηχο.

Οι θεραπευτικές επιλογές ποικίλλουν αναλόγως την πάθηση, αλλά αποτελούνται κατά κύριο λόγο από ανοσοκατασταλτικές θεραπείες (από το στόμα ή ενδοφλέβιες), αλλά και έμφαση δίνεται σε δίαιτα, άσκηση, έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Όλες οι σπειραματικές παθήσεις μπορούν να εξελιχθούν σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και σε τελικό στάδιο, άλλες πιο σύντομα και άλλες πιο αργά, εάν δε διαγνωσθεί νωρίς, δε ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία και δεν συμμορφώνεται ο ασθενής στη νεφρολογική παρακολούθηση.

Πρόληψη

  1. Ετήσιος εργαστηριακός έλεγχος ρουτίνας που να συμπεριλαμβάνει ουρία, κρεατινίνη και γενική ούρων.
  2. Ασθενείς με συστηματικά νοσήματα, όπως ΣΕΛ, αγγειίτιδες, αρθρίτιδα ετήσιος ή εξαμηνιαίος εργαστηριακός έλεγχος, σύμφωνα με τους θεράποντες ρευματολόγους.
  3. Μη φοβάστε να κλείσετε ραντεβού στο νεφρολογικό τμήμα μας, εφόσον παρουσιάζετε κάτι από τα παραπάνω.

NEWSLETTER

The glomerular diseases are rare kidney diseases, which cause glomerular inflammation.

They include autoimmune diseases that affect only the kidney or/and other organs, such as IgA nephropathy, Membranous nephropathy, Vasculitis, Systemic Lupus Erythematosus.

The symptoms could be:

  • edema in feet or/and around the eyes
  • hematuria
  • foamy urine
  • uncontrolled arterial pressure
  • fever
  • weight loss, weakness
  • rash in legs
  • arthralgia
  • cough

Edema

Rash

Many patients appear asymptomatic with only pathological laboratory results:

  • increased levels of creatinine and urea
  • anemia
  • presence of hematuria and proteinuria in urine test

The glomerular diseases are conditions that require renal biopsy for diagnosis and appropriate treatment.

Renal biopsy is a safe medical procedure, which is performed in our center under topical anesthesia and ultrasound-guided.

The treatment options vary depending on the medical disease, and they consist of immunosuppressive treatment and diet, exercise, controlling of blood pressure.

The glomerular diseases can progress to chronic kidney disease and end-stage renal disease, if not diagnosed early and be treated successfully.

Prevention

  1. Every 12 months rοutine blood test that includes urea, creatinine and urine test.
  2. Patients with autoimmune diseases, such as SLE, vasculitis, arthritis every 6-12 months blood and urine tests, according to rheumatologists.
  3. Don’t be afraid to make an appointment with our nephrology department, if you present the above symptoms.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΘΕΝΟΥΣ

Οι σπειραματικές παθήσεις αποτελούν σπάνια νοσήματα του νεφρού που προκαλούν φλεγμονή στο σπείραμα (τμήμα του νεφρού). Συμπεριλαμβάνουν διάφορες παθήσεις, κυρίως αυτοάνοσα του νεφρού ή/και σε συστηματικά νοσήματα που προσβάλλουν το νεφρό, όπως IgA νεφροπάθεια, Μεμβρανώδης, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, αγγειίτιδα και άλλες.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
  1. Απαιτούνται γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων και ειδικός ανοσολογικός και κολλαγονικός έλεγχος, οποίος πραγματοποιείται στο κέντρο μας.
  2. Απαιτείται βιοψία νεφρού, η οποία πραγματοποιείται από το εξιδεικευμένο κέντρο μας, με τοπική αναισθησία και υπό υπέρηχο.

ΒΙΟΨΙΑ ΝΕΦΡΟΥ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

  1. Νεφρωσικό σύνδρομο
  2. Νεφριτιδικό σύνδρομο
  3. Οξεία νεφρική βλάβη, εφόον αποκλειστεί η απόξραξη και η οξεία σωληναριακή νέκρωση
  4. Μεμονωμένη λευκωματουρία υπονεφρωσικού εύρους
  5. Μικροσκοπική αιματουρία σπειραματικής αιτιολογίας.
  6. Οικογενή νεφρικά νοσήματα
  7. Συστηματικά νοσήματα με νεφρική προσβολή
  8. Δυσλειτουργία νεφρικού μοσχεύματος

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

  1. Μη ελεγχόμενη αιμορραγική διάθεση
  2. Μη ελεγχόμενη αρτηριακή υπέρταση
  3. Οξεία πυελονεφρίτιδα
  4. Πολλαπλές κύστεις νεφρών
  5. Νοσογόνος παχυσαρκία
  6. Μη συνεργασία του ασθενούς

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες (<0.1%)

  1. Περινεφρικό αιμάτωμα
  2. Μακροσκοπική αιματουρία
  3. Αρτηριοφλεβική επικοινωνία
  4. Αιμορραγία
  5. Πόνος

Οι θεραπευτικές επιλογές αποτελούνται κατά κύριο λόγο από ανοσοκατασταλτικές θεραπείες (από το στόμα ή ενδοφλέβιες), όπως τα κορτικοστεοροειδή, η κυκλοφωσφαμίδη, η Ριτουξιμάμπη, η κυκλοσπορίνη, η μυκοφαινολάτη μοφετίλ, μπελιμουμάμπη, bortezomib τα οποία χορηγούνται με βάση θεραπευτικών σχημάτων με βάση διεθνή πρωτόκολλα και διαφέρουν αναλόγως την πάθηση. Επιπλέον, σε κάποιες παθήσεις μπορεί να διενεργηθεί πλασμαφαίρεση.

Θετικά Αποτελέσματα

Βραχυπρόθεσμα οφέλη: Βελτίωση της λευκωματουρίας και της νεφρικής βλάβης, όφελος στην επιβίωση και στην διατήρηση της λειτουργικότητας άλλων ζωτικών οργάνων (π.χ πνεύμονας)

Μακροπρόθεσμα οφέλη: Στην νεφρική λειτουργία και την ολική επιβίωση του ασθενούς.

Αρνητικά Αποτελέσματα

Επιρέπεια σε λοιμώξεις, οστεοπόρωση, υπογονιμότητα, αισθητικές διαταραχές, αιματολογικές και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

9. Συνεργαζόμενες Δομές

Το τμήμα μας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ιατρική κοινότητα, καθώς παρέχει εξειδικευμένη συμβουλευτική σε άλλους κλινικούς ιατρούς τόσο του νοσοκομείου μας, όσο και άλλων νοσοκομείων που δε διαθέτουν νεφρολόγους. Συνεργάζεται καθημερινά με άλλες ειδικότητες για την επίλυση περιπεπλεγμένων νοσημάτων σε νοσηλευόμενους ασθενείς, όπως με τους καρδιολόγους, τους παθολόγους, τους ρευματολόγους, ουρολόγους και τους χειρουργούς του νοσοκομείου μας.

Επιπλέον για τους ασθενείς με χρόνια και σπάνια νοσήματα αναπτύσσεται και προωθείται η διεπιστημονική συνεργασία με εξειδικευμένα ιατρεία του Ιπποκρατείου:

  • Εξωτερικό Ιατρείο Υπέρτασης, Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Καθηγητής κ Τσιούφης
  • Εξωτερικό Ιατρείο Ρευματολογικό, Β΄Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική-Μονάδα Κλινικής Ανοσολογίας, Καθηγητής κ Βασιλόπουλος
  • Εξωτερικό Ιατρείο Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυττταρικής Νόσου, κ Ντελίκου, Διευθύντρια ΕΣΥ

Το Κέντρο μας έχει αναπτύξει σταθερή και διαχρονική συνεργασία με αναγνωρισμένες επιστημονικές δομές σε εθνικό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, όπως:

Επιστημονικές Εταιρείες:
Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία
Ινστιτούτο Μελέτης, Έρευνας, Εκπαίδευσης και Θεραπείας Νοσολογιών Αγγείων, Καρδιάς,
Εγκεφάλου και Νεφρού
Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
Ελληνική Εταρεία Μεταμοσχεύσεων

Διεθνείς επιστημονικές δομές:
IRRIV- International Renal Research Institute of Vicenza
ΕRA-EDTA - The European Renal Association - European Dialysis and Transplant Association
ASN-American Society of Nephrology

10. Επιστημονική Δραστηριότητα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ειδικευομένων

  1. Στα πλαίσια του εναρμονισμένου εκπαιδευτικού προγράμματος των ειδικευόμενων ιατρών στην νεφρολογία, γίνονται εβδομαδιαία (Δευτέρα 1:30 μμ) εκπαιδευτικά μαθήματα και βιβλιογραφική ενημέρωση εναλλάξ. Τα μαθήματα γίνονται από τους ειδικούς του τμήματος και από προσκεκλημένους ιατρούς άλλων ειδικοτήτων του νοσοκομείου μας και από άλλα νοσοκομεία.
  2. Συμμετοχή στα εκπαιδευτικά μαθήματα της Β’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής κλινικής του Ιπποκράτειου, στο αμφιθέατρο (Τετάρτη 1:30μμ), με παρουσίαση ενδιαφέροντος περιστατικού και ανασκόπηση της βιβλιογραφίας.
  3. Συμμετοχή στα εκπαιδευτικά μαθήματα της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής κλινικής του Ιπποκρατείου, στο αμφιθέατρο στον 4ο όροφο (Δευτέρα 1:00μμ), με παρουσίαση ενδιαφέροντος περιστατικού και ανασκόπηση βιβλιογραφίας.
  4. Συμμετοχή στα εκπαιδευτικά μαθήματα για τους ειδικευόμενους που οργανώνονται ετησίως από τη Νεφρολογική Εταιρεία

Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Νεφρολογικού Τμήματος (ιατροί και νοσηλεύτριες/τές) συμμετέχουν ενεργά στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, «Αρτηριακή Υπέρταση και Συνοδά Καρδιαγγειακά-Νεφρικά Νοσήματα», υπεύθυνος Καθηγητής κ Τσιούφης και «Επεμβατική Καρδιολογία», υπεύθυνος Καθηγητής κ Τούτουζας.

Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια

Συμμετοχή της επιστημονικής ομάδας του Νεφρολογικού Τμήματος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια με παρουσίαση του ερευνητικού έργου και των επιστημονικών δραστηριοτήτων του τμήματος.

Ελληνικά και Διεθνή Περιοδικά

Συμμετοχή της επιστημονικής ομάδας του Νεφρολογικού Τμήματος σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά με παρουσίαση του ερευνητικού έργου.

Διοργάνωση Συνεδρίων

Ετησίως, από το Νεφρολογικό Τμήμα διοργανώνεται συνέδριο, με διεθνή συμμετοχή, με θέμα την Οξεία Νεφρική Βλάβη «Acute Kidney Injury meeting».

Ερευνητικά Προγράμματα

Συμμετοχή σε ερευνητικά πρωτόκολλα και σε πολυκεντρικές παρεμβατικές και μη παρεμβατικές μελέτες.

Ερευνητικές Συνεργασίες

Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Νεφρολογικού Τμήματος συμμετέχουν ενεργά:

  1. Στην ερευνητική ομάδα του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» για ασθενείς με ANCA-σχετιζόμενη αγγειίτιδα, σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ Βασιλόπουλο (Β΄ Παθολογική Κλινική και Ομώνυμο Εργαστήριο, ΕΚΠΑ).
  2. Στην ερευνητικά ομάδα του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» για την υπέρταση σε συνεργασία με την Μονάδα Υπέρτασης, σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ Τσιούφη (Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΕΚΠΑ).
  3. Στην ερευνητική ομάδα του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» για την Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο σε συνεργασία με την κ Ντελίκου.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Νοσηλευτριών

Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Νεφρολογικού Τμήματος συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά μαθήματα για τη νοσηλευτική ειδικότητα της Παθολογίας.

11. Έλεγχος Ποιότητας

Στο Νεφρολογικό Τμήμα εφαρμόζονται σχολαστικά δείκτες διαδικασιών για την ασφάλεια των ασθενών που έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου Ποιότητας, Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης (Προϊστάμενη κ Παρασκευά Αικατερίνη).

  1. Εφαρμόζεται εσωτερικό πρωτόκολλο ιατρο-νοσηλευτικής διαδικασίας για τη διενέργεια της πλασμαφαίρεσης.
  2. Εφαρμόζεται εσωτερικό πρωτόκολλο ιατρο-νοσηλευτικής διαδικασίας για τη διενέργεια βιοψίας νεφρού σε εξωτερικούς ασθενείς.
  3. Εφαρμόζεται εσωτερικό πρωτόκολλο ιατρο-νοσηλευτικής διαδιακασίας για τη διενέργεια βιοψίας νεφρού σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
  4. Εφαρμόζεται σχολαστικά ο εγκεκριμένος Εσωτερικός Κανονισμός Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων του ΙΓΝΑ (ΑΔΑ:Ω36Λ469Η26-ΟΟΡ).
  5. Εφαρμόζεται σχολαστικά ο εγκεκριμένος Εσωτερικός Κανονισμός Διαχείρισης Αποβλήτων του ΙΓΝΑ (ΑΔΑ: 7ΤΑ6469Η26-ΨΣΟ)
  6. Εφαρμογή πρωτοκόλλων πλυσίματος χεριών και χρήσης αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

Ο έλεγχος ποιότητας και η αυτοαξιολόγηση του Νεφρολογικού Τμήματος γίνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα και περιλαμβάνει:

  1. Παρακολούθηση δεικτών συχνότητας ανεπιθύμητων συμβαμάτων
  2. Συστηματική καταγραφή αξιολόγησης του Τμήματος και των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους ασθενείς.
  3. Παρακολούθηση δελτίων παραπόνων
  4. Σύνταξη και παρακολούθηση εφαρμογής πρωτοκόλλων-οδηγιών
  5. Βελτιστοποίηση ή προσαρμογή διαδικασιών σε έκτακτες συνθήκες

12. Ασθενοκεντρική Περίθαλψη-Ενδυνάμωση Ασθενών

Στο Νεφρολογικό Τμήμα ακολουθούνται τα πρότυπα της ασθενοκεντρικής φροντίδας. Στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας σε όσους τις χρειάζονται, με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα ποιότητας, σεβόμενοι τις προτιμήσεις και τις ανάγκες των ανθρώπων και επιτρέποντας την ενεργή συμμετοχή τους σε θέματα υγείας, διασφαλίζοντας την σωστή προαγωγή της υγείας, πρόληψης και φροντίδας των ασθενών. Η συνεργασία με τον ασθενή είναι άμεση και συνεχής. Περιλαμβάνει:

  1. Την ενημέρωση του ασθενή σχετικά με το σπάνιο νόσημα του, τις πιθανές επιπλοκές του νοσήματος καθώς και όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.
  2. Τον από κοινού καθορισμό θεραπευτικών στόχων.
  3. Την ενεργό συμμετοχή του ασθενούς στη διαχείριση της νόσου του.
  4. Την συμμετοχή του ασθενούς στη διαδικασία λήψης θεραπευτικών αποφάσεων.

Στο πλαίσιο της ασθενοκεντρικής φροντίδας που παρέχεται από το τμήμα τονίζεται η ευθύνη προς τον ασθενή, οι στόχοι τίθενται από κοινού -θεράποντες και ασθενείς-, η θεραπευτική αγωγή πάντα συζητείται και ο ασθενής συμμετέχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων.

13. Ικανοποίηση Ασθενών

Στο Νεφρολογικό Τμήμα είναι διαθέσιμα στους νοσηλευόμενους και στους εξωτερικούς ασθενείς ερωτηματολόγια ικανοποίησης, τα οποία βρίσκονται σε εμφανές σημείο στη κλινική και μπορούν να συμπληρωθούν ανώνυμα και να παραδοθούν στη γραμματεία της κλινικής. Τα αποτελέσματα της ικανοποίησης ανασκοπούνται μηνιαίως καθώς και ετησίως, ενώ για τα αποτελέσματα ενημερώνεται τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό δυναμικό.

Β. Στοιχεία επικοινωνίας

1. Στοιχεία επικοινωνίας επιστημονικής ομάδας

  1. Πετράς Δημήτριος. Συντονιστής Διευθυντής Νεφρολογικής Κλινικής.
    Τηλ 213 2088375, Fax 213 2089527, email: nephro3@hippocratio.gr
    Γραμματέας κα Κοτσάκου Ευγενία 213 2088397
  2. Κοπελιάς Ιωάννης. Διευθυντής ΕΣΥ
    Τηλ 213 2088520, Fax 213 2089527, email: ikopelias@yahoo.gr
  3. Κούκη Πηνελόπη. Διευθύντρια ΕΣΥ
    Τηλ 213 2088520, Fax 213 2089527, email: penelopekouki@yahoo.com
  4. Γιάννου Παναγιώτα. Επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ
    Τηλ 213 2088918, Fax 213 2089527 email: pennygi@hotmail.com
  5. Καποτά Αθανασία. Επικουρική Ιατρός
    Τηλ 213 2088918, Fax 213 2089527 email: nancy85kap@yahoo.gr
  6. Χαλκιά Αγλαΐα. Επικουρική Ιατρός
    Τηλ 213 2088946, Fax 213 2089527, email: aglaia.chalkia@gmail.com
  7. Κουρνιώτης Δημήτριος. Ειδικευόμενος Ιατρός.
    Τηλ 213 2088946, Fax 213 2089527, email: kourniotisdim@yahoo.com
  8. Αλεξάκου Ζωή. Ειδικευόμενη Ιατρός
    Τηλ 213 2088946, Fax 213 2089527, email: zoialexakou@hotmail.com
  9. Μπόρα Μαργαρίτα. Ειδικευόμενη Ιατρός
    Τηλ 213 2088946, Fax 213 2089527, email. margarita_bora@yahoo.com
  10. Αγγελής Γεώργιος. Ειδικευόμενος Ιατρός.
    Τηλ 213 20889476, Fax 213 2089527, email: georgios.ath.aggelis@gmail.com
  11. Σταμπολλίου Μελίνα. Ειδικευόμενη Ιατρός
    Τηλ 213 2088946, Fax 213 2089527, email. melina.stambolliu@gmail.com

2. Στοιχεία επικοινωνίας κέντρου

Σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή αντιμετωπίζετε κάποια επείγουσα κατάσταση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα του κέντρου:

  1. Γραφείο γιατρών: 213 2088946
  2. Προϊσταμένη Κλινικής: 213 2088356
  3. Μονάδα Τεχνητού Νεφρού: 213 2088374
  4. Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης: 213 2088376

Email: nefrologiko@hippocratio.gr

Χρήσιμα Έντυπα

Αίτηση

Υπεύθυνη Δήλωση