Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών

Α' Περιφερειακό Κέντρο Αιμοδοσίας Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

Α' Περιφερειακό Κέντρο Αιμοδοσίας Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο 

Α' Περιφερειακό Κέντρο Αιμοδοσίας Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

Το έτος 1951 ο Καθηγητής Αρκάγαθος Γούτας, Διευθυντής της Β' Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αιμοδοσίας, εισηγήθηκε στο Υπουργείο Υγείας την Οργάνωση Εθνικού Ενιαίου Προγράμματος Αιμοδοσίας για τη χώρα, δεδομένου ότι μέχρι τότε δεν υφίστατο ένα ουσιαστικό ενιαίο πρόγραμμα.

Μετά αυτή την εισήγηση δημιουργείται στο Υπουργείο Υγείας για πρώτη φορά η "Εθνική Υπηρεσία Αιμοδοσίας" και με βάση αυτό το πρόγραμμα ιδρύθηκαν και άρχισε από το Μάρτιο του 1952 η λειτουργία τεσσάρων Περιφερειακών Κέντρων Αιμοδοσίας για την κάλυψη των αναγκών όλης της χώρας (ΦΕΚ 21/31.1.1952).

 

Τα κέντρα αυτά ήσαν:

  • Α' Περιφερειακό Κέντρο Αιμοδοσίας Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
  • Β' Περιφερειακό Κέντρο Αιμοδοσίας Αθηνών στο Νοσοκομείο Βασιλεύς Παύλος.
  • Το Περιφερειακό Κέντρο του Πειραιά στο Νοσοκομείο Βασίλισσα Φρειδερίκη.
  • Το Περιφερειακό Κέντρο Αιμοδοσίας Θεσσαλονίκης στο Κεντρικό Νοσοκομείο.

Διευθυντής του Α' Περιφερειακού Κέντρου Αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών ορίστηκε ο Αιματολόγος Ιπποκράτης Τσεβρένης, ο οποίος τότε είχε επιστρέψει από τη Γαλλία, και ο οποίος διετήρησε την διεύθυνση επί 30 έτη.

Τον διεδέχθη η Κυρία Ειρήνη Κοντοπούλου.


Ιπποκράτης Τσεβρέντης

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΤΣΕΒΡΕΝΗΣ

Ο Ι. Τσεβρένης γεννήθηκε το έτος 1916 στο Port Said της Αιγύπτου από γονείς που κατήγοντο από την Κάσο και την Σάμο. Αφού συμπλήρωσε τις εγκ΄θκλιες σπουδές του στο Αβερώφειο Γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας, μετέβη στο Παρίσι όπου αφού παρακολούθησε μαθήματα στο Λύκειο Louis le Grand και ακολούθως στη Faculte des Sciences του Πανεπιστημίου στο Παρίσι, γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Παρισιού απ' όπου και απεφοίτησε το έτος 1940. Από το έτος 1940 έως το 1950 εργάστηκε ως εξωτερικός αρχικά και ακολούθως ως εσωτερικός βοηθός , κυρίως στα Νοσοκομεία Saint-Antoine και Hotel-Dieue στο Παρίσι.

Το έτος 1948 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου των Παρισίων με θέμα διατριβής που αφορούσε την κυταρρολογία των λευχαιμιών. Το 1951 ήλθε στην Ελλάδα.

Από το έτος 1952 και επί 30 συνεχή έτη διετέλεσε Διευθυντής του πρωτοιδρυθέντος Α' Περιφερειακού Κέντρου Αιμοδοσίας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας. Εξέδωσε τα συγγράμματα "Στοιχεία Κλινικής Αιματολογίας", 1958, "Επίτομη Κλινική Αιματολογία", 1968, και "Αιμοδοσία", 1991, και δημοσίευσε περισσότερες από 200 εργασίες.