Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών

Το Παρεκκλήσιο του Ιδρύματος

Το Παρεκκλήσιο του Ιδρύματος 

Αφιερωμένο στον Έλληνα Απόστολο και Ευαγγελιστή τον Ιατρό.

Την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 1958, μετά από προσπάθειες του τότε Εφημέριου του Νοσοκομείου π. Ευσεβίου Γιαννακάκη, έγινε η κατάθεσις του θεμελίου λίθου της Σταυρεπιστέγου Βασιλικής Εκκλησίας αφιερωμένης εις τον Έλληνα Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά τον Ιατρόν από την Υπουργό Προνοίας Λίνα Τσαλδάρη παρουσία του προσωπικού του Νοσκομείου και πολλών επισήμων.

Έως τότε ο π. Ευσέβιος τελούσε την Θ. Λειτουργία στο διάδρομο του Ακτινολογικού Τμήματος στο υπόγειο σε κατάλληλα διασκευασμένο χώρο με κινητά Αγία Τράπεζα, αναλόγιο ιεροψαλτών κ.α.

Το έργο της ανέγερσης υλοποίησαν ο Αρχιτέκτονας Θεόδωρος Αδάμης και ο Πολιτικός Μηχανικός Νικόλος Βαλλιανάτος.


Από την κατάθεση του θεμελίου λίθου του Ι.Ν. Αγίου Λουκά (2-1-1958)

Ο Νάος αγιογραφήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 από τον αγιογράφο Δημήτριο Κεντάκα. Επιβλητικές και κατανυκτικές τοιχογραφίες κοσμούν σήμερα το εσωτερικό του Ναού που θυμίζουν Βυζαντινά Αγιορείτικα προσκυνήματα.

Αξιοσημείωτη είναι η σπάνια αγιογράφηση των 24 οίκων του Ακαθίστου Ύμνου στον Προναό που αποτελεί το σέμνωμα και το στολίδι του Ναού.

Ο καθαγιασμός του Παρεκκλησίου έγινε στις 18 Οκτωβρίου του έτους 1965 από τον Μητροπολίτη Τρίκης και Σταγών Διονύσιο.

Ο Ναός πανηγυρίζει στην εορτή του Αγ. Λουκά (18η Οκτωβρίου) και της Αγ. Ξένης (24 Ιανουαρίου).

Από τον Αύγουστο του έτους 1986 τον Ι. Ναό διακονεί ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Κοντογιάννης, πολύτεκνος με πλουσιώτατο πνευματικό και κοινωνίκό έργο.